Δύο Καναδοί έφηβοι έστειλαν μια μινιατούρα Lego στο διάστημα χρησιμοποιώντας ένα χειροποίητο αλεξίπτωτο και εξαρτήματα που αγόρασαν μέσω του διαδικτύου.

Οι Mathew Ho και Asad Muhammad, 17 χρονών, πρόσδεσαν τον 2-ιντσών αστροναύτη σε ένα μπαλόνι γεμάτο με ήλιον, προσδεμένο με τη σημαία του Καναδά και το έστειλαν στα 24 χιλιόμετρα στον αέρα, τρείς φορές το ύψος που φτάνει ένα εμπορικό αεροσκάφος.

Οι δύο μαθητές κατάφεραν να καταγράψουν το ταξίδι του μικρού αστροναύτη, με τη βοήθεια τεσσάρων καμερών που τραβούσαν φωτογραφίες κάθε 20 δευτερόλεπτα, και το οποίο ξεκίνησε από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Τορόντο, με συνολική διάρκεια 97 λεπτών. Η κάθοδος προς τη γη διήρκησε 32 λεπτά για το Lego ανθρωπάκι.

Το προσωπικό project των δύο αγοριών στοίχισε συνολικά 400 δολάρια και χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για τη προετοιμασία του.

Έχοντας επισυνάψει έναν δέκτη GPS στο κουτί από φελιζόλ που μετέφερε τις κάμερες και το Lego, οι δύο έφηβοι ήταν σε θέση να ανακτήσουν τον αστροναύτη τους, ο οποίος προσγειώθηκε σε απόσταση 122 χιλιομέτρων από το σημείο της εκτόξευσης.

Όταν οι δύο μαθητές επέστρεψαν σπίτι και πέρασαν στον υπολογιστή τα βίντεο και τις φωτογραφίες, ούρλιαζαν από τη χαρά τους, όπως ανέφεραν σε τοπικό περιοδικό.

Το βίντεο δείχνει τον Lego-αστροναύτη να περιστρέφεται σε υψόμετρο τρείς φορές υψηλότερο από εκείνο του όρους Έβερεστ.

«Δεν περιμέναμε ότι θα έβγαινε τόσο καλό», δηλώνουν οι μαθητές.

Ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Michael Reid, εξήρε το έργο των αγοριών : «Δείχνει ένα τεράστιο βαθμό επινοητικότητας . Για δύο 17χρονους, το να πετύχουν κάτι τόσο δύσκολο, είναι αρκετά εντυπωσιακό».