Ο αιγύπτιος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος πρόσκειται πολιτικά στους φιλελεύθερους, θα υποβληθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι επέδειξε περιφρόνηση για τη θρησκεία, όπως έγινε σήμερα γνωστό από δικαστικές πηγές και τον Μαμντούχ Ισμαήλ, τον ισλαμιστή δικηγόρο που έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Ο Σαουίρις κατηγορείται από μια ομάδα περίπου 20 δικηγόρων ότι επέδειξε περιφρόνηση για τη θρησκεία επειδή έστειλε μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο Twitter ένα σκίτσο που έμοιαζε να προσβάλει το Ισλάμ.

Εισαγγελέας του Καΐρου παρέπεμψε σήμερα την υπόθεση σε δίκη. Ο Σαουίρις, πρόεδρος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας MobilNil, δεν ήταν δυνατό να βρεθεί αμέσως για να σχολιάσει την παραπομπή του.

Το επεισόδιο με το σκίτσο σημειώθηκε τον Ιούνιο και είχε προκαλέσει το μποϊκοτάζ της MobilNil από μερικούς πελάτες της.

Ο Σαουίρις είναι ένας σθεναρός επικριτής των ισλαμιστικών κομμάτων που έχουν προκύψει στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Είναι συνιδρυτής των «Ελεύθερων Αιγυπτίων», ενός φιλελεύθερου κόμματος που υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους και θρησκείας.