Πολύ ανακουφισμένος και πολύ κουρασμένος δήλωσε μετά την επιστροφή του στη Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό, που είχε κρατηθεί φυλακισμένος στην Τουρκία για πενήντα μία ημέρες.

«Είμαι πολύ κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ» είπε στις πρώτες του δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο και πρόσθεσε μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρος αν θα έφευγε.

Οι συνθήκες κράτησής του ήταν στην αρχή «λίγο πολύπλοκες» αλλά «από τη στιγμή που ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε την απελευθέρωσή μου, υπήρξαν αλλαγές, οι φρουροί άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως δεν ήμουν τρομοκράτης, ότι τα γεγονότα για τα οποία με κατηγορούσαν δεν ήταν απαραίτητα αλήθεια» περιέγραψε.

«Δεν υπέστην σωματική κακοποίηση, αλλά υπήρχαν απειλές, εκφοβισμοί. Τέθηκα υπό κράτηση για έξι ημέρες προτού οδηγηθώ στη φυλακή. Τότε ήταν πιο πολύπλοκο», είπε.

«Την εβδομάδα της προφυλάκισης, τον μεταχειρίστηκαν όπως τους Κούρδους κρατούμενους, άρα υπέστη ψυχολογική βία (…) Από τη στιγμή που φυλακίστηκε, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του Λοΐκ Μπιρό.

Τον νεαρό δημοσιογράφο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η οικογένειά του, η φίλη του και η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.