Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκότωσαν οκτώ ανθρώπους σε σειρά επιθέσεων εναντίον αγροτικών χωριών στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικοι της περιοχής και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη από ένοπλους που πήγαν με ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες στην περιοχή, λίγο έξω από την πόλη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπόρνο, η οποία αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών.

Πολλά σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν ενώ αποθέματα τροφίμων και βοοειδή κλάπηκαν σε μια επίθεση η οποία είχε στόχο ιδίως νεαρούς, μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονται στο πλευρό του στρατού εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

«Σκότωσαν οκτώ αγρότες στις επιδρομές κι έκαψαν τρία χωριά, αναγκάζοντας τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις φάρμες τους», δήλωσε ένας αξιωματικός των παραστρατιωτικών, ο Ιμπραχίμ Λιμάν.

Περίπου είκοσι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο χωριό Μαλάν περί τις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη και σκότωσαν δύο αγρότες. Τρεις άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί στο ίδιο χωριό το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο Τζίντα Κόρι, ένας κάτοικος που διέφυγε στο Μαϊντουγκούρι.

«Έβαλαν στο στόχαστρο ειδικά τους νέους άνδρες σε αυτές τις επιθέσεις διότι πιστεύουν ότι κάθε νεαρός ανήκει σε οργάνωση αυτοάμυνας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Έκαψαν όλο το χωριό και έκλεψαν τα τρόφιμά μας, τα ζώα μας και 13 ποδήλατα».

Στο Κέσα Κούρα, ένα κοντινό χωριό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ένας κάτοικος, ο Μοχάμεντ Άχμεντ.

Ένα τρίτο χωριό, το Μαντζίτα, δέχθηκε επίσης επίθεση, αλλά οι κάτοικοί του κατάφεραν να διαφύγουν όλοι, καθώς είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα από τους χωρικούς που εγκατέλειπαν το Μαλάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η σύγκρουση του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας με την Μπόκο Χαράμ, που διαρκεί οκτώ χρόνια, έχει αναγκάσει χιλιάδες αγρότες και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, οδηγώντας σε έλλειψη τροφίμων κι επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Πολλοί από αυτούς ζούσαν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Μαϊντουγκούρι όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τη βία, αλλά επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τις πρόσφατες επιτυχίες του στρατού, έπειτα από τρία χρόνια που οι σοδειές τους πήγαν χαμένες.

Από το 2009 η δράση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους—ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος—κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 2 εκατομμύρια άλλους, κατά εκτιμήσεις.