Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της παράτασης των ελέγχων στα σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επάνοδο στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων ως τον Νοέμβριο, καθώς αμβλύνεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών.

«Δοθείσης της σημερινής κατάστασης, χρειαζόμαστε ελέγχους στα σύνορα», έκρινε η Μέρκελ σε δηλώσεις της στο Βερολίνο.

Η παράταση των ελέγχων θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην σημερινή συνάντηση της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόσθεσε η ίδια.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επανέφεραν τους ελέγχους ταυτοτήτων στα σύνορα το 2015, αντιδρώντας στη μαζική έλευση προσφύγων στη χώρα, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ένας από τους κυριότερους προορισμούς των αιτούντων άσυλο, η Γερμανία υποδέχθηκε από το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι εξετάζει τον τερματισμό τον Νοέμβριο της κατ’ εξαίρεση εξουσιοδότησης των ελέγχων στα σύνορα εντός των ορίων του Χώρου Σένγκεν, επιχειρηματολογώντας ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών αμβλύνθηκε μετά το κλείσιμο το 2016 της οδού των Βαλκανίων και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όμως ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την Αφρική, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους, έχει θορυβήσει πολλούς Ευρωπαίους, που φοβούνται την αναζωπύρωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Αυστρία, από την οποία πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραταθεί η ισχύς του μέτρου των ελέγχων στα σύνορα. Αν μη τι άλλο, «για λόγους εσωτερικής ασφαλείας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στη χώρα μας», δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Η μεταναστευτική κρίσηη οποία για ένα διάστημα είχε πλήξει τη δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ λόγω της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015, δεν μοιάζει πλέον παρά δευτερεύον ζήτημα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Η Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό,  μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι το απόλυτο φαβορί για μια ακόμη θητεία —που θα είναι η τέταρτη συναπτή— στην καγκελαρία μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.