Στη δέσμευση ότι δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα που αφορούν το διαζύγιο του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για τις νέες σχέσεις -κυρίως τις οικονομικές και τις εμπορικές- μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης προτού λυθούν όλα τα θέματα που περιέχονται στο Άρθρο 50», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρέπει «πρώτα να διευθετήσουμε το παρελθόν, προτού εξετάσουμε το μέλλον», επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εμφανίστηκε, επίσης, επικριτικός απέναντι στις βρετανικές θέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit που ξεκίνησε χθες Δευτέρα.

Δυσπιστία εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Βρετανούς να ανυπομονούν να συζητήσουν τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους να ζητούν πρώτα να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του διαζυγίου.

«Διάβασα προσεκτικά όλα τα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης. Κνένα δεν με ικανοποίησε πραγματικά, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα προς διευθέτηση», σχολίασε ο κ. Γιούνκερ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε οριστική απάντηση».