Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2012 πιθανότατα θα μειωθεί κατακόρυφα, εν μέρει επειδή οι νέοι, οι οποίοι συνέρρεαν στα εκλογικά τμήματα στις εκλογές του 2008 για να ψηφίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα, δείχνουν τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον για την πολιτική.

Η έκθεση του Κέντρου Μελετών του Εκλογικού Σώματος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο προβλέπει ότι το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων θα ωθήσει προς τα κάτω τη συνολική συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά τα ποσοστά-ρεκόρ που είχε καταγράψει στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2008 και το 2004.

«Οι εκλογές αυτές πιθανότατα θα προσφέρουν πολύ λίγες ελπίδες και πάρα πολύ υβρεολόγιο -πιθανότατα μεταξύ της αντίληψης για έναν αποτυχημένο πρόεδρο και ένα κόμμα με αποτυχημένες ιδέες, που θα μεγεθύνεται από υβριστικές και βιτριολικές τηλεοπτικές διαφημίσεις χωρίς προηγούμενο» υποστηρίζει ο διευθυντής του Κέντρου, Κέρτις Γκανς.

«Σ’ αυτό το φόντο, είναι δύσκολο να φανταστούμε οτιδήποτε άλλο πέρα από μια σημαντική μείωση της συμμετοχής», πρόσθεσε.

Στις εκλογές του 2008 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1960, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον για αυτές πολλοί μορφωμένοι νέοι και πάρα πολλοί Αφροαμερικανοί.

Όμως σύμφωνα με τον Γκανς οι εκλογές του 2012 θα είναι διαφορετικές γιατί για όλους τους υποψηφίους ο ενθουσιασμός των πολιτών εμφανίζεται περιορισμένος.

«Επειδή ο Ομπάμα ως πρόεδρος δεν εκπλήρωσε τις ελπίδες που είχαν εναποτεθεί στον Ομπάμα ως υποψήφιο, υπάρχει μεγάλη αίσθηση δυσαρέσκειας μεταξύ των νέων που μέχρι πρότινος ήταν πολιτικά ενεργοί», κατέληξε ο Γκανς.