Έκκληση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να πρυτανεύσει η ηρεμία την ώρα που συγχρόνως με την ανακοίνωση των προσωρινών επίσημων αποτελεσμάτων, που φέρουν νικητή των προεδρικών εκλογών τον απερχόμενο πρόεδρο, Λοράν Καμπίλα, σε μερικές από τις συνοικίες της πρωτεύουσας Κινσάσα ακούγονταν νωρίς χθες το βράδυ τα πυρά αυτομάτων όπλων.

«Κάνουμε, ως ΕΕ, έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των δυνάμεων ασφάλειας, των υποψηφίων προέδρων, αλλά και όλων των παραγόντων της πολιτικής ζωής, να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας μετεκλογικώς», τόνισε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ κα Κάθριν Αστον. «Αυτή η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό».

Στην αφρικανική χώρα, με την πολύ μεγάλη επικράτεια, έγιναν στα τέλη του Νοεμβρίου συγχρόνως οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές.

«Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος δέον να γίνει δια της νομίμου οδού, με νομικά μέσα. Η διαδικασία που θα επακολουθήσει, οφείλει να είναι διαφανής, όσο και αξιόπιστη», επισήμανε η αξιωματούχος.

«Οσοι κινηθούν με μέσα μη-ειρηνικά, αναλαμβάνουν μια προσωπική ευθύνη», πρόσθεσε τέλος η κα Κάθριν Αστον.