Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο και απομάκρυνε όλο το προσωπικό της σήμερα, αναφέροντας ότι η εισβολή στην βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, δεν μπορεί να έγινε χωρίς κάποιου είδους συγκατάθεση από τις ιρανικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, ανέφερε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη θα κλείσει και όλο το προσωπικό θα απομακρυνθεί, μετά τα χθεσινά γεγονότα. Από την πλευρά του το Ιράν έκανε λόγο για αντίποινα προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της.

Το περιστατικό της Τρίτης, αποτελεί το πιο βίαιο, στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά από την κλιμακούμενη διαφωνία του Ιράν με τη Δύση, σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Ο κ. Χέιγκ ανέφερε ότι Ιρανοί πρέσβεις σε ολόκληρη την Ευρώπη κλήθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά από σοβαρές διαμαρτυρίες, λόγω του γεγονότος. Παρόλα αυτά, η Βρετανία δεν προχώρησε σε ολοκληρωτική διακοπή των διπλωματικών δεσμών της με τη χώρα.

Πάντως, ήδη έχει γίνει λόγος για ένα πιθανό εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν, από όπου προμηθεύονται «μαύρο χρυσό», τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία. Το Ιράν, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αναφέρει ότι επιθυμεί την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τα τελευταία γεγονότα περιγράφουν την χειρότερη κρίση μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας, μετά την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 1999, δέκα χρόνια μετά την εντολή δολοφονίας του Αγιατολάχ Χομεϊνί εναντίον του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, για το βιβλίο του «Σατανικοί στίχοι», που προκάλεσε σάλο παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε στον “πάτο” των Αγγλο-Ιρανικών σχέσεων», σχολιάζει ο Αλί Ανσαρί, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιρανικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Σαν Άντριους της Σκωτίας. «Οι Ιρανοί έχουν να ανέβουν ένα ολόκληρο βουνό τώρα. Δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν».

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πλέον «νεκρές», προσθέτει ο Ανσαρί. «Δεν νομίζω ότι μιλάμε για στρατιωτική αντιπαράθεση», σημειώνει πάντως.