Δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη –την Δευτέρα– των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε χθες ο Καμάλ αλ Γκανζούρι, ο οποίος διορίστηκε επισήμως πρωθυπουργός της Αιγύπτου από τις στρατιωτικές αρχές της χώρας.

Ο Γκανζούρι σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι ο στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει επανειλημμένως από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Γκανζούρι προσέθεσε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο του παραχώρησε περισσότερες εξουσίες από αυτές που είχε δώσει στους προκατόχους του.

Οι εξουσίες που μου παραχωρήθηκαν «ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των προκατόχων μου”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι έχει προηγούμενη «εμπειρία στην εξουσία».

Ωστόσο την ίδια ώρα χθες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στην στρατιωτική εξουσία στην Αίγυπτο είχαν αποκλείσει την είσοδο της έδρας της κυβέρνησης ώστε να εμποδίσουν τον νέο πρωθυπουργό να μπει μέσα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 78χρονος Γκανζούρι, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον στρατό, είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 1996 ως το 1999. Αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ισάμ Σάραφ, ο οποίος παραιτήθηκε μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνησή του λόγω της σημερινής κρίσης στην Αίγυπτο.

Παράλληλα χθες το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο αποφάσισε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η ψηφοφορία στην κάθε φάση των αιγυπτιακών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε τρία στάδια, να διαρκεί δύο ημέρες αντί για μία.

Το πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας αρχίζει τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι για τους οποίους έλαβε την απόφαση αυτή το στρατιωτικό συμβούλιο.