«Πρέπει να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του σύμφωνα με το reuters.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.