Πολλοί Νοτιοκορεάτες γιόρτασαν τρώγοντας… κοτόπουλο την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε σε μια σατιρική αναφορά στο υποτιμητικό υποκοριστικό της πρώην αρχηγού της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς. Η Παρκ είναι η πρώτη πρόεδρος της χώρας που καθαιρείται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, όσοι διαφωνούσαν με την Παρκ την αποκαλούσαν «Κοτόπουλο Γκιούν-Χιε», ένα διπλό λογοπαίγνιο –το επώνυμο της οικογένειάς της έχει την ίδια κατάληξη με τη λέξη «κοτόπουλο» στα κορεατικά– και μια αναφορά στην έλλειψη οξυδέρκειας και στην αλαζονεία του δημοσίου λόγου της που όπως δηλώνουν διακρίνουν σε αυτήν.

«Κεφάλι κοτόπουλου» είναι προσβολή στα κορεατικά, κάτι αντίστοιχο του ελληνικού «κουτορνίθι».

Ένα εστιατόριο στην αγροτική πόλη Τζεοντζού ανακοίνωσε ότι προσφέρει μπιφτέκια κοτόπουλου στη μισή τιμή για σήμερα και αύριο επ΄ευκαιρία του εορτασμού για τη δικαστική απόφαση. «Ετοιμάσαμε τη διπλάσια ποσότητα μπιφτεκιών από κοτόπουλο απ΄ότι συνήθως και σχεδόν πωλήθηκε όλη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Eddie’s Kitchen στο Reuters.

Στη Σεούλ, μια φωτογραφία από το σημερινό μενού στην καφετέρια της Εθνοσυνέλευσης προκάλεσε χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ένα πιάτο νουντλς που κατά παράδοση προσφέρεται τις ημέρες των γιορτών για το γεύμα και κοτόπουλο για το δείπνο.

«Πάρτυ με ντουντλς» ήταν η τάση που κυριάρχησε στο κορεατικό Twitter για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ ορισμένοι χρήστες ανάρτησαν και φωτογραφίες τηγανιτού κοτόπουλου.

Οι μεγαλύτερες νοτιοκορεατικές μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο Naver και Daum ανάρτησαν προτάσεις για ρεστοράν που ειδικεύονται στις σπεσιαλιτέ με κοτόπουλο.

Το 2014, αξιωματούχοι στην πόλη Γκουανγκτζού αφαίρεσαν πίνακα ζωγραφικής από την έκθεση ενός καλλιτέχνη που είχε ζωγραφίσει ένα σκίτσο της Παρκ παρουσιάζοντάς την ως μαριονέτα. Ο καλλιτέχνης, Χονγκ Σουνγκ-νταμ, αντέδρασε τότε αντικαθιστώντας το σκίτσο της Παρκ με ένα καρτούν που δείχνει ένα κοτόπουλο.