Τη θέση της Σερβίας επί της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Βουκ Γέρεμιτς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Λαμπέρτο Ζανιέρ θα καταθέσει την τριμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξάγεται στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απλή σύσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των Σέρβων.

Την περασμένη εβδομάδα η Σερβία κατέθεσε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν είναι κατά κανένα τρόπο αποδεκτή για την επίλυση εδαφικών διαφορών και ζητείται η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μέσω διαλόγου.

Μάλιστα, προτείνεται η λύση του διαλόγου, ως μέσου για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Ο Βουκ Γέρεμιτς επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όπου συζήτησε την κατάσταση στο Κόσοβο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.