Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος απέτυχε στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στην αναμέτρηση για την γαλλική προεδρία και η απόφασή του ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μπαϊρού μονοψήφια ποσοστά για τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου και ως εκ τούτου μια ελάχιστη πιθανότητα εκλογής.

Ωστόσο, αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος θα μπορούσε να στερήσει ψήφους από τον Εμανουέλ Μακρόν, τον επίσης κεντρώο υποψήφιο, που θεωρείται μεταξύ των επικρατέστερων νικητών, αλλά η προεκλογική εκστρατεία του οποίου φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να έχει χάσει την δυναμική της.

Ο Μπαϊρού μπορεί και να αποφασίσει να υποστηρίξει τον Μακρόν ή απλώς να μη συμμετάσχει καθόλου στη διαδικασία.

Υποστηρικτής του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών τον Νοέμβριο, ο 65χρονος Μπαϊρού, υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του ’90, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξει τον νικητή της αναμέτρησης εκείνης, τον Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Μπαϊρού έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του γύρω στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) από τα κεντρικά γραφεία του πολιτικού του κινήματος MoDem στο Παρίσι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φιγιόν, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, και ο Μακρόν, ο πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας, θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου, κατά τον οποίο πρώτη αναμένεται να έρθει η ακροδεξιά αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει της Λεπέν κάποιος από τους δύο άνδρες παρότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Λεπέν φαίνεται να έχει ανοίξει το βήμα της.