Δημοσίευμα της Washington Post έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα αναφορικά με τα σχέδια του Ιράν να κατασκευάσει νέο πυρηνικό όπλο.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για σημαντική τεχνική βοήθεια που έχει λάβει το Ιράν από ξένους ειδικούς, επικαλούμενη δυτικούς διπλωμάτες και ειδικούς στα πυρηνικά που ενημερώθηκαν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η έκθεση της IAEA, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται ότι θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα και θεωρείται ότι θα οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Τα πορίσματα της έκθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρέχουν νέες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας επιστήμονας πρώην ειδικός στα σοβιετικά όπλα, ο οποίος φέρεται ότι παρείχε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μία αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.

Το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, τότε δηλαδή που οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε «παγώσει» τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης.

Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης επειδή αρνείται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα.