Αποστάσεις πήραν από τους δράστες της επίθεσης που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων σε ένα τέμενος του Κεμπέκ, οργανώσεις εθνικιστών του Κεμπέκ, που αρνούνται τoν χαρακτηρισμό «ακροδεξιά».

Στη διάρκεια της νύχτας η Federation des Quebecois de souche ((FQS – Ομοσπονδία Γηγενών Κατοίκων του Κεμπέκ), που αυτοχαρακτηρίζεται «εθνικιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά «Η βία δεν είναι η λύση που προκρίνουμε».

Το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού του Κεμπέκ, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι από τους περίπου πενήντα μουσουλμάνους που είχαν πάει εκεί για να προσευχηθούν.

«Απέναντι στην ισλαμοποίηση, πλήρης διακοπή της μετανάστευσης», αναγράφεται στις αφίσες αυτής της ομάδας που δηλώνει πως δεν είναι «εξτρεμιστική».

Η Atalante Quebec, μια άλλη ομάδα που πρεσβεύει «την αναγέννηση της εθνικής ταυτότητας του Κεμπέκ», υιοθετεί την ανακοίνωση της FQS λέγοντας ότι συμμερίζεται «100% το μήνυμα».

Χωρίς να γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τα αποτελέσματα της έρευνας, η FQS και η Atalante Quebec «κατήγγειλαν σθεναρά» μια ενέργεια που μόνο «βαθιά διαταραγμένα πρόσωπα» θα μπορούσαν να διαπράξουν.

Η La Meute «καταδικάζει κάθε πράξη βίας απέναντι σε οιονδήποτε» υπογραμμίζοντας πως «το Κεμπέκ είναι μια μη βίαιη κοινωνία». Η ομάδα αυτή, που υποστηρίζει πως αριθμεί σχεδόν 3.000 μέλη, δηλώνει πως προασπίζεται τις αξίες και τα θεμέλια του έθνους «έτσι ώστε το μέλλον των παιδιών μας να μην βρεθεί στα χέρια του ριζοσπαστικού ισλάμ που τάσσεται υπέρ της σαρία».

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, τον οποίο επικρίνουν συχνά αυτές οι εθνικιστικές ομάδες, υπενθύμισε το βράδυ της Κυριακής πως «η ανεξιθρησκία είναι μια πολύτιμη (…) αξία» για τους Καναδούς.

«Οι καναδοί μουσουλμάνοι αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού μας», πρόσθεσε.

Οι δύο φερόμενοι ως δράστες των πυροβολισμών συνελήφθησαν από την αστυνομία λίγο μετά την επίθεση.