«Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην άτυπο σύνοδο της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η αλλαγή συσχετισμών στην ευρωπαϊκη σκακιέρα έχει θορυβήσει τις χώρες του Βορρά αλλά και το Βερολίνο, όπως φάνηκε από το εσπευσμένο ταξίδι που πραγματοποίησε η Μέρκελ στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ πριν τη Μπρατισλάβα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Μέρκελ η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Την οικονομία, το προσφυγικό και την ασφάλεια.

Αν και για το προσφυγικό Αθήνα και Βερολίνο βρίσκουν πολλά σημεία επαφής, το ζήτημα της οικονομίας και η προσπάθεια του Νότου για ανάσχεση της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της σημερινής Συνόδου με τη Μέρκελ, ενώ τα του προσφυγικού θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης με τις ανατολικές χώρες. Ο πρωθυπουργός πάντως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «εμείς θα προτάξουμε αυτή την ατζέντα, είναι μία θετική προοπτική εντός της ΕΕ και δεν αποτελεί διασπαστική ομαδοποίηση».

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβα αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Φωτογραφία αρχείου)