Πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο του Σαλβαδόρ, Μαουρίτσιο Φούνες, ο οποίος αντιμετωπίζει στην πατρίδα του έρευνα για διαφθορά και λέει πως φοβάται για τη «ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα» χορήγησε η Νικαράγουα.

Ο Φούνες, ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ, έγραψε στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο ότι «η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα διατρέχει κίνδυνο, όπως κι αυτές των μελών της οικογένειάς του, λόγω του αγώνα του για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και λόγω της πολιτικής του στράτευσης», κατά την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Νικαράγουας.

Η έρευνα πέραν του ιδίου του Φούνες στοχοθετεί τη σύντροφό του και τα τρία του παιδιά.

«Το Σύνταγμα (…) εγγυάται ασφαλές καταφύγιο σε πολιτικούς πρόσφυγες, την προστασία όσων διώκονται», σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης της Νικαράγουας, επομένως «δίνεται άσυλο» σε όλη την οικογένεια του Φούνες.

Ο 56χρονος Φούνες, άλλοτε δημοσιογράφος, έγινε ο πρώτος υποψήφιος του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) που εξελέγη πρόεδρος της χώρας. Το FMLN, οργάνωση ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, μετατράπηκε μετά το τέλος του πολέμου στο Σαλβαδόρ σε πολιτικό κόμμα.

Επί των ημερών του στην προεδρία, ο Φούνες ανέπτυξε καλές πολιτικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, επίσης πρώην αντάρτη.

Ο πρώην πρόεδρος του Σαλβαδόρ αντιμετωπίζει έρευνα για παράνομο πλουτισμό, καθώς δεν έχει δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των 730.000 δολαρίων που βρίσκονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο τέλος της θητείας του.

Ο Φούνες λέει ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο και υποστηρίζει ότι η έρευνα σε βάρος του έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι το FMLN βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Ο διάδοχός του, ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, είναι πρώην διοικητής μονάδων των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρος του Φούνες.

Ο Μαουρίτσιο Φούνες υποστήριξε την 31η Αυγούστου πως διαθέτει «τεκμηριωμένα στοιχεία για το ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας» του και πρόσθεσε πως αποφάσισε να ζητήσει άσυλο. «Δεν αρνούμαι να αντιμετωπίσω μια δικαστική διαδικασία ή να αποδείξω την αθωότητά μου», πρόσθεσε.

Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αναμένεται να γίνει την 12η Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές του Σαλβαδόρ έκαναν έρευνα σε ένα από τα σπίτια του πρώην προέδρου, όπου ανακαλύφθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Δεν ασκήθηκε δίωξη για αυτό στον Φούνες, ο οποίος λέει ότι εργάζεται ως σύμβουλος στη Μανάγκουα εδώ και τρεις μήνες.

Εισαγγελείς ερευνούν τα ταξίδια του Φούνες αλλά και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε με τις διαβόητες μάρας, τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ενόσω ήταν στην εξουσία.

Όταν ήταν ακόμη πρόεδρος, ο Φούνες είχε κατηγορήσει τον δεξιό προκάτοχό του Φρανσίσκο Φλόρες (1999-2004) για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων, πιο συγκεκριμένα ενός ποσού 15 εκατ. δολαρίων που είχε δώσει η Ταϊβάν στο Σαλβαδόρ σε τρεις δόσεις μεταξύ 2003 και 2004, για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα. Ο Φούνες κατηγορούσε τον Φλόρες ότι καταχράστηκε τα ποσά αυτά. Ο Φλόρες πέθανε τον Ιανουάριο, σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη, πριν διεξαχθεί η δίκη του.