Διαψεύδει το Ιράν τις καταγγελίες δύο Αμερικανών περιηγητών ότι η σύλληψή τους είχε πολιτικά κίνητρα και ότι είχαν κακή μεταχείριση στη φυλακή. «Είχαν όλα τα δικαιώματα ενός κρατούμενου και ακόμη περισσότερα»,  δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάσαν Κασκαβί.

Ο Σέιν Μπάουερ και ο Τζος Φάταλ καταδικάσθηκαν τον περασμένο μήνα σε οκταετή κάθειρξη για κατασκοπεία. Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2009 ενώ έκαναν πεζοπορία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ακόμα μία Αμερικανίδα που είχε συλληφθεί μαζί τους, η Σάρα Σράουντ, αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο του 2010 και επέστρεψε στην πατρίδα της.

Μετά τη μεσολάβηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, η ιρανική δικαιοσύνη άφησε την Κυριακή ελεύθερους τους δύο Αμερικανούς περιηγητές με την καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Αναχώρησαν άμεσα από την Τεχεράνη για τις ΗΠΑ μέσω του Ομάν.

Μιλώντας χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, οι δύο περιηγητές κατηγόρησαν το ιρανικό καθεστώς για «βαρβαρότητα» και είπαν ότι τέθηκαν υπό κράτηση επειδή ήταν Αμερικανοί και ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης συνέδεσε την υπόθεσή τους με την πολιτική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ο Κασκαβί διέψευσε τις καταγγελίες τους λέγοντας ότι «οι κατηγορίες εις βάρος τους ήταν παράνομη είσοδος και κατασκοπεία και δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την εθνικότητά τους».