Δύο περίπου ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα.

«Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία,» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

«Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό», δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα βρεθούν το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ο οποίος αυτήν την ώρα παρακάθεται σε πρόγευμα εργασίας με τους 28 Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «οι λίστες ήταν ήδη προετοιμασμένες».

Αντίστοιχα, και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό τόνισε την ανάγκη «επαγρύπνησης» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δράση των τουρκικών Αρχών έτσι ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοκρατία». «Η Τουρκία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω», είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, σημείωσε πως η τρομοκρατία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή και πως οι 28 από κοινού με τον Αμερικάνο ομόλογό τους θα πρέπει να συζητήσουν πως θα «εντείνουν» τη δράση τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση νέου υπουργικού μέλους της κυβέρνησης της Μέι, υπογράμμισε πως το μήνυμα που θα στείλει στους εταίρους της Βρετανίας είναι ότι η Βρετανία δε θα εγκαταλείψει «τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη».

«Θα κάνουμε σεβαστή τη βούληση των Βρετανών πολιτών και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αυτό ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε πως τα τραγικά γεγονότα στη Νίκαια και στην Τουρκία δείχνουν τη σημασία της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο Μπ. Τζόνσον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι είχαν χθες βράδυ δείπνο «γνωριμίας». Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Τζόνσον με τα οποία συνέκρινε την ΕΕ με το Χίτλερ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του υπέρ του Brexit θα κάνουν τη σημερινή συνάντηση δύσκολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, δήλωσε: «Θα τον ακούσουμε σήμερα και θα δούμε αν εξακολουθεί να σκέφτεται το ίδιο».