Περισσότερα από πέντε χρόνια έχουν περάσει μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, προκαλώντας πρόβλημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. Η περιοχή παραμένει εγκαταλελειμμένη.

Η «κόκκινη» αποκλεισμένη ζώνη εκτείνεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi.

Τον Ιούνιο όμως ο φωτογράφος από τη Μαλαισία Keow Wee Loong μπήκε στον απαγορευμένη ζώνη και έβγαλε τις παρακάτω φωτογραφίες.

Φορώντας ειδικές μάσκες αλλά χωρίς καμία άλλη προστασία ο 27χρονος επισκέφθηκε τέσσερις έρημες πόλεις της Φουκουσίμα- Tomioka, Okuma, Namie και Futaba – με τους φίλους του Sherena Ng και Koji Hori.

Οι φωτογραφίες του Loong αποτυπώνουν τον πανικό που ακολούθησε μετά την καταστροφή αλλά και πόλεις που μοιάζουν να «πάγωσαν» στο χρόνο: τα ημερολόγια σταμάτησαν σε εκείνη τη μέρα της καταστροφής και ρούχα βρέθηκαν μισά μέσα μισά έξω από το πλυντήριο.

«Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων στην απαγορευμένη ζώνη δεν πρόλαβαν ούτε να μαζέψουν τα πράγματά τους ούτε να πάρουν κάποια πολύτιμα αντικείμενα μαζί τους. Αν μπει κανείς σε καταστήματα των πόλεων αυτών θα βρει τα εμπορεύματα εκεί ακριβώς που βρίσκονταν το 2011, τίποτα δεν έχει μετακινηθεί», περιέγραψε ο Loong.

Λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, οι τρεις φίλοι είχαν περιορισμένο χρόνο για τις «εξερευνήσεις» τους. «Μόλις φτάσαμε στην απαγορευμένη ζώνη μύριζα τα χημικά και ένιωθα να καίγονται τα μάτια μου», περιέγραψε ο 27χρονος.

Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές, οι τρεις εξερευνητές επισκέφθηκαν την απαγορευμένη ζώνη μέσα στη νύχτα.

Fukushima1 Fukushima2 Fukushima3 Fukushima4 Fukushima5 Fukushima6 Fukushima7