Την ενίσχυση της δύναμής της στη Σομαλία ανακοίνωσε με 4.000 άνδρες η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ), ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην AMISOM να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη σύγκρουση με τους Ισλαμιστές μαχητές, που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίες στην Ουγκάντα.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι της ΑΕ που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδό της είπαν χθες Τρίτη ότι το όριο των 8.100 ανδρών που είχε καθοριστεί για την δύναμη ήρθη ήδη και εξετάζεται το εάν και κατά πόσον θα αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής της.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΑΕ οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής ενέκριναν την αποστολή ενισχύσεων για την AMISOM, που έχει σήμερα 6.200 άνδρες–αλλά μόλις καταφέρνει να κρατά την πολιορκημένη ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας στην εξουσία και να διατηρεί τον έλεγχο σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Να σημειώσουμε ότι, στη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), ένα οργανισμό οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Αφρικής, συμμετέχουν σήμερα εκτός της Σομαλίας οι Αιθιοπία, Κένυα, Σουδάν, Ουγκάντα και Τζιμπουτί.