Δεν προτίθεται να παραιτηθεί η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, ούτε να προχωρήσει σε  ανασχηματισμό, παρά τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει σχετικά με τους αιτούντες άσυλο στη Μαλαισία.

Πολιτικοί αναλυτές διατύπωναν την εκτίμηση πως η θητεία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας σύντομα θα τερματιστεί. Η απόφαση δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη τη συμφωνία της χώρας με την Μαλαισία για την ανταλλαγή προσφύγων, ερμηνεύτηκε ως «θανατηφόρο χτύπημα» για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία με την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών.
 
Η συμφωνία προέβλεπε ότι για κάθε έναν λαθρομετανάστη που θα έστελνε η Αυστραλία στη Μαλαισία θα δεχόταν πέντε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις θα είχαν εγκριθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η κυβέρνηση της Γκίλαρντ ήρθε σε συμφωνία με την Μαλαίσια όταν απέτυχαν οι προσπάθειές της να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στο ανατολικό Τιμόρ ή στην Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Όμως δύο αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν στη Μαλαισία κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι η Καμπέρα θα παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θα στείλει στη Μαλαισία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αυστραλία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων στη Μαλαισία παραβιάζοντας έτσι τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τάχθηκε κατά της μεταφοράς τους εκεί.