Με την πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου, η Ελλάδα και η Ιταλία αφήνονται και πάλι τελείως μόνες με την ευθύνη για εκείνους που αναζητούν προστασία, καταγγέλλει σε σημερινές δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του αυστριακού κόμματος των Πράσινων, Ουλρίκε Λόυνατσεκ.

Η ίδια χαρακτηρίζει την πρόταση “ράπισμα” για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οξύνει τις ελλείψεις και τα λάθη του Συστήματος του Δουβλίνου, αντί να τα λύνει, ενώ ο μηχανισμός ανακατανομής, με τον οποίο πρόκειται να διευρυνθεί το Σύστημα του Δουβλίνου, συνιστά, κατά την άποψή της, “καθαρή αυταπάτη”.

Όπως παρατηρεί η Ουλρίκε Λούνατσεκ, και με την πρόταση αυτή βασικά εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη εκείνη η χώρα-μέλος της ΕΕ στην οποία θα εισέλθουν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος οι αιτούντες άσυλο και επιπλέον περιορίζεται σημαντικά η υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους από άλλες χώρες-μέλη εκείνων που ζητούν προστασία, με τη μόνη εξαίρεση να υπάρχει για τη συνένωση οικογενειών.

Σύμφωνα με την ίδια, η γερμανική και η αυστριακή προσφυγική πολιτική του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι δύο αυτές χώρες υποδέχονταν ακόμη χιλιάδες πρόσφυγες που έφθαναν από την Ουγγαρία, στη βάση αυτής της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήταν μελλοντικά παράνομη.

Το “τρικ” με το οποίο η Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει μία δήθεν ελάφρυνση, είναι, κατά την άποψη της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ότι δεν συνυπολογίζονται οι αναζητούντες προστασία από τις αποκαλούμενες “ασφαλείς” τρίτες χώρες, στις οποίες, μετά τη σχετική συμφωνία ΕΕ-Αγκυρας, συγκαταλέγεται και η Τουρκία.

Αυτό σημαίνει, ότι και στο μέλλον η Ελλάδα θα αφήνεται μόνη της με τους ερχόμενους από την Τουρκία πρόσφυγες και δεν θα έχει τίποτε να ωφεληθεί από τον μηχανισμό ανακατανομής, προειδοποιεί η Ουλρίκε Λούνατσεκ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως σε αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο μέλλον δεν θα εξαιρούνται από τις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Επιπλέον, με την πρόταση η ρύθμιση του Δουβλίνου επεκτείνεται και σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σημαίνει πως όποιος συνεχίσει ανεπίτρεπτα προς άλλη χώρα-μέλος θα επιστρέφεται με εξαναγκασμό και δεν θα έχει πλέον δικαίωμα για μία κανονική διαδικασία χορήγησης ασύλου.