Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων που συντάραξαν τη Μεγάλη Βρετανία, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα. Ρεπόρτερ και φωτογράφοι του CNN, του BBC, του Sky News και της εφημερίδας Guardian δέχτηκαν επιθέσεις και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από νεαρούς ταραξίες.

Οι περιγραφές των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην «καρδιά» των επεισοδίων είναι χαρακτηριστικές:

«Με το που έβλεπαν οι διαδηλωτές κάποιον άνθρωπο να τραβάει φωτογραφίες, δεχόταν επίθεση. Είδα τρεις δημοσιογράφους να ξυλοκοπούνται από ομάδες νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι αφού τους πετούσαν κάτω, τους χτυπούσαν ομαδικά» δήλωσε ο δημοσιογράφος της Guardian, Πολ Λιούις.

Ένας νεαρός δημοσιογράφος του BBC, περιγράφει στο blog του την εμπειρία που έζησε, καθώς όπως λέει «Όσοι επιχειρούσαν να τραβήξουν φωτογραφίες, δεχόντουσαν αμέσως επίθεση». Όταν οι διαδηλωτές αντιλήφθηκαν πως φωτογράφιζε, τον απείλησαν και του είπαν να τις διαγράψει όλες.

« “Διέγραψε τες, αλλιώς θα σε σκοτώσουμε ”μου είπαν. Κάποιος με βοήθησε να ξεφύγω λέγοντάς μου “Άσε κάτω το τηλέφωνο σου και τρέχα”. Με άρπαξαν, με γρονθοκόπησαν, με κλώτσησαν και μου έκλεψαν το κινητό μου. Ξαφνικά σταμάτησαν για λίγο και μια γυναίκα από την Ινδία με βοήθησε να σηκωθώ και με προέτρεψε να φύγω. “Θα σε σκοτώσουν, δεν υπάρχει νόμος εδώ! Τρέχα! ”.

Από την μανία των διαδηλωτών, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ούτε και ολόκληρα συνεργεία δημοσιογράφων. Στο Τότεναμ, η δημοσιογραφική ομάδα του BBC δέχθηκε επίθεση από νεαρούς οι οποίοι απαίτησαν την παύση της μαγνητοσκόπησης και προκάλεσαν ζημίες στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου και παραγωγός του BBC, Paraic O’Brien, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι σαν και αυτό. Μια ομάδα νεαρών μαζεύτηκε γύρω από το αμάξι, άρχισαν να φωνάζουν και κάποιος έσπασε το παράθυρο χρησιμοποιώντας ένα τούβλο ή μια μεταλλική βέργα».

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις που δεχόντουσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι δημοσιογράφοι, ανάγκασαν το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια (International News Safety Institute) να εκδώσει έναν «οδηγό επιβίωσης» για τους ρεπόρτερ που κάλυπταν τις οδομαχίες. Ανάμεσα στις συμβουλές προς αυτούς, περιλαμβάνονταν ακόμη και παραινέσεις να μην έχουν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα σε εμφανές σημείο αλλά και να αποθηκεύσουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στα κινητά τους!