Αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν παράνομα τον συρμάτινο φράχτη που κατασκεύασε πέρυσι η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική αστυνομία.

Περισσότεροι από 500 μετανάστες συνελήφθησαν μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα από την Παρασκευή ως χθες, Κυριακή, σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν των ανθρώπων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια όλου του Ιανουαρίου -συνολικά 550-, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Μεταξύ των μεταναστών αυτών βρίσκεται, σύμφωνα με την αστυνομία, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από τη Βόρεια Αφρική, το Κόσοβο, το Πακιστάν, όπως και την Αϊτή και την Σρι Λάνκα. Αυτοί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ σε σύγκριση με τους Σύρους πολίτες.

Η αύξηση αυτή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέσχισαν την ουγγρική μεθόριο συμπίπτει με την ανακοίνωση από την Αυστρία, κύρια χώρα διέλευσης των προσφύγων, μιας ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορά της και την εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή ποσοστώσεων για τη μετανάστευση. Ως συνέπεια πολλές χώρες των Βαλκανίων σκλήρυναν τα μέτρα που έχουν λάβει.

Η Βουδαπέστη είχε καταφέρει να αναχαιτίσει το κύμα των προσφύγων που διέρχονταν από το έδαφός της μετά το κλείσιμο με συρματόπλεγμα των συνόρων της με την Σερβία στα μέσα του Σεπτεμβρίου και με την Κροατία στα μέσα του Οκτωβρίου. Οι φράχτες αυτοί είχαν στρέψει το ρεύμα των προσφύγων προς τη Σλοβενία.

Πριν από αυτό περίπου 300.000 άνθρωποι είχαν διέλθει από το ουγγρικό έδαφος, με αποκορύφωμα τους 10.046 πρόσφυγες που είχαν καταμετρηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, τον περασμένο Νοέμβριο μόνον 270 άνθρωποι είχαν διασχίσει τα σύνορα.

Την ίδια ώρα συνολικά 1.325 μετανάστες έχουν διωχθεί από την ουγγρική δικαιοσύνη από τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις στο εξωτερικό για την κατασκευή των φρακτών αυτών, ανακοίνωσε ότι θέλει να ενισχύσει την άμυνα των συνόρων της χώρας του. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει εξάλλου έτοιμη να κλείσει σύντομα τα σύνορά της με τη Ρουμανία, αν το ρεύμα των προσφύγων ακολουθήσει αυτήν τη διαδρομή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο