Η ελληνική αστυνομία είχε προσπαθήσει να συλλάβει τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπααούντ Αμπντελχαμίντ, τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η επιχείρησή απέτυχε, υποστηρίζει ρεπορτάζ του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγή στην αντιτρομοκρατική του Βελγίου, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη πριν από την επιχείρηση στη βελγική πόλη Βερβιέ στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πυρήνας τζιχανιστών, που σχεδίαζε επιθέσεις. Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε, όπως λέει η πηγή.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Αμπαούντ φέρεται να κατηύθυνε τον βελγικό πυρήνα τζιχανιστών μέσω κινητού τηλεφώνου από την Αθήνα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι βέλγος αξιωματικός βρέθηκε στην Αθήνα, για να συντονίσει την έρευνα μαζί με τους έλληνες συναδέλφους του, πριν από την έφοδο στην πόλη Βερβιέ.

Πάντως, οι δύο έφοδοι της ελληνικής αστυνομίας σε διαμερίσματα στην Αθήνα έγιναν τελικά δύο ημέρες έπειτα από εκείνη στο Βερνιέ, στις 17 Ιανουαρίου. Η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε σε δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, ένας Αλγερινός εκδόθηκε στο Βέλγιο, αλλά ο Αμπαούντ δεν βρέθηκε.

Όπως είναι γνωστό τώρα, ίχνη του DNA που βρέθηκε και στα δύο διαμερίσματα ταυτοποιούνται με το δείγμα από τη σορό του Αμπαούντ.

Δημοσιογράφος του BBC επισκέφτηκε το διαμέρισμα στο Παγκράτι στο οποίο ίσως διέμενε ο Αμπαούντ και μίλησε με γείτονές. Ένας γείτονας, ο Βασίλης Κατσανός, δήλωσε ότι είχε δει τον Αμπαούντ στο δρόμο τουλάχιστον δύο φορές.

Παραμένει άγνωστο, το πώς έφυγε από την Ελλάδα ο Αμπααούντ, με τις ελληνικές Αρχές να μην επιβεβαιώνουν καμία από τις παραπάνω πληροφορίες.

Ας σημειωθεί ότι ο Αμπαούντ σκοτώθηκε 5 μέρες μετά το μακελειό του Παρισιού σε ανταλλαγή πυρών με τη γαλλική αστυνομία.

Δείτε βίντεο από το ρεπορτάζ του BBC στο διαμέρισμα που φέρεται να διέμενε ο τζιχαντιστής…