Με μελανά χρώματα περιγράφουν την επόμενη μέρα της Γαλλίας διεθνή και γαλλικά ΜΜΕ μετά την εκκωφαντική επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές. Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το συντηρητικό κόμμα της γαλλικής Δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 27,4% και στην τρίτη θέση τους σοσιαλιστές του Ολάντ.

Οι περιφερειακές εκλογές, οι οποίες έγιναν στη βαριά σκιά των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών στο Παρίσι, αποδεικνύουν ότι η άνοδος της δημοτικότητας του Ολάντ μετά τα χτυπήματα δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία της Μαριν Λεπέν που σκορπά μία φαιά φοβία στην καρδιά της Ευρώπης.

Le Figaro και Humanite περιγράφουν το αποτέλεσμα της κάλπης ως σοκ, την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους από τώρα στις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, εκφράζοντας φόβους για περαιτέρω ενίσχυση της Ακροδεξιάς λόγω του κλίματος πανικού και ισλαμοφοβίας στο εσωτερικό της Γαλλίας. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η γαλλική Liberation.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα, στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

«Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», είπε η Μαρίν Λεπέν , λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, στον οποίο το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 27,2% έως το 30,8% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και προηγείται σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.

Ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικολά Σαρκοζί από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.