Οι ερευνητές της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν στη διάθεσή τους εμπιστευτικά οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ο πρώην διευθυντής της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World, Άντι Κόλσον, ήταν ενήμερος για τις δωροδοκίες αστυνομικών.

Τα στοιχεία για χρηματικές συναλλαγές αντιστοιχούν με τις πληρωμές οι οποίες υπονοούνται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξε ο Κόλσον με τον πρώην ανακτορικό συντάκτη της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν.

Η ύπαρξη αυτών των ενοχοποιητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ήδη αναφερθεί στον βρετανικό Τύπο. Σύμφωνα με μία πηγή του Reuters, που έχει ενημερωθεί για εσωτερικές συζητήσεις της News International -εταιρεία στην οποία ανήκουν οι βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοκ- οι ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Κόλσον και του Γκούντμαν αναφέρονται στην δωροδοκία μίας αστυνομικής πηγής η οποία θα τους παρείχε απόρρητες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες τους τηλεφωνικούς αριθμούς μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνει ότι ο Κόλσον και ο Γκούντμαν είχαν συμφωνήσει ότι μία αστυνομική πηγή, την οποία δεν κατονομάζουν, πρέπει να λάβει ένα τετραψήφιο ποσό για να τους παρέχει έναν απόρρητο φάκελο με την ονομασία «το πράσινο βιβλίο».

Σε αυτό το «πράσινο βιβλίο» φέρεται να περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις κινήσεις και τους τηλεφωνικούς αριθμούς μελών της βασιλικής οικογένειας.

Τα οικονομικά στοιχεία αλλά και η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν μέρος ενός φακέλου που είχε συντάξει μία βρετανική δικηγορική εταιρεία, την οποία είχε προσλάβει πριν από τέσσερα χρόνια η News International για να ερευνήσει τις υποψίες ότι δημοσιογράφοι της News of the World υπέκλεπταν τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του Γκούντμαν και του Γκλεν Μαλκέρ οι οποίοι καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών συνεργατών της βασιλικής οικογένειας.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας πάντως η δικηγορική εταιρεία Harbottle & Lewis ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε αποδείξεις ότι δημοσιογράφοι της News of the World εμπλέκονται σε τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο Τζέιμς Μέρντοκ, γιος του μεγιστάνα και πρώην επικεφαλής της News International, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι απάλλαξε τη δικηγορική εταιρεία από τα καθήκοντά της ώστε να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα της αστυνομίας και του κοινοβουλίου.