«Το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς είπε τα «αντίο» του σήμερα, καθώς το τελευταίο «λεωφορείο» ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Είναι η τελευταία φορά που ένα λεωφορείο συνδέθηκε με το ευρισκόμενο σε τροχιά εργαστήριο, το οποίο κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό με τις μεταφορές υλικών από τον 30χρονο πλέον στόλο των διαστημικών λεωφορείων. Η NASA θα «συνταξιοδοτήσει» το Ατλαντίς μετά την επιστροφή του στη γη.

Το Ατλαντίς επί ένα χρόνο μετέφερε περισσότερους από 4 μετρικούς τόνους φορτίου και ανταλλακτικών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ISS. Το λεωφορείο είναι το μόνο μεγάλο διαστημικό σκάφος που μπορεί να μεταφέρει τέτοια μεγάλα φορτία, καθώς τα ρωσικά, τα ευρωπαϊκά και τα ιαπωνικά διαστημικά σκάφη μπορούν να μεταφέρουν μικρότερα φορτία προς τον σταθμό.

Νωρίτερα σήμερα, το πλήρωμα χρησιμοποίησε το ρομποτικό βραχίονα του ISS για να φορτώσει ένα μεταλλικό κουτί που είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φορτίου, και πάλι στο διαστημικό λεωφορείο. Το ιταλικής κατασκευής κουτί μεταφοράς, το Raffaello, γέμισε με 2.585 κιλά περιττά υλικά που θα τα μεταφέρει πίσω στη γη το Ατλαντίς.

Την Πέμπτη αναμένεται η προσγείωση του λεωφορείου.