Ένας μασκοφόρος οπλισμένος με σπαθί σκότωσε έναν εκπαιδευτικό και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη έναν όπως και δύο μαθητές ηλικίας 11 και 15 ετών, σήμερα το πρωί σε σχολείο της νοτιοδυτικής Σουηδίας, πριν δεχτεί τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

Το ιδιαίτερα σπάνιο τραγικό περιστατικό για τη χώρα σημειώθηκε στο Τρολχάταν, μια βιομηχανική πόλη περίπου 57.000 κατοίκων, έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, βορείως του Γκέτεμποργκ.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα στο σχολείο Κρόναν, όπου φοιτούν 400 μαθητές από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο.

Νεαρός άνδρας, του οποίου η ταυτότητα και το κίνητρο παραμένουν άγνωστα, εισέβαλε στο σχολείο και επιτέθηκε σε αρκετά άτομα, παιδιά και ενήλικες. Ο δράστης υποβλήθηκε σε εγχείρηση για τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Τρολχάταν.

«Ένας εκπαιδευτικός υπέκυψε στα τραύματά του», ανακοίνωσε η διεύθυνση Υγείας της πόλης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας άνθρωπος απεβίωσε», δήλωσε η Λότα Αμπραχάμσον, εκπρόσωπος του νοσοκομείου NAL του Τρολχάταν.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων δείχνουν αρκετά ασθενοφόρα και περιπολικά στο σημείο που έχει αποκλείσει η αστυνομία, όπως και μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πανικόβλητους ενήλικες και εφήβους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της έκαναν χρήση των όπλων τους. “Η σύγχυση είναι μεγάλη μέσα στο σχολείο. Οι ενήλικες και οι μαθητές φεύγουν εσπευσμένα”, υπογράμμισε.

Στην αρχή οι μαθητές πίστεψαν ότι επρόκειτο για ένα αστείο, όπως δήλωσε ένας από αυτούς όταν ρωτήθηκε από το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. «Όταν τον είδαμε νομίσαμε πως ήταν φάρσα. Φορούσε μάσκα, μαύρα ρούχα και κρατούσε ένα μεγάλο σπαθί. Μαθητές ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του και να πιάσουν το σπαθί», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις στα σχολεία της Σουηδίας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η τελευταία χρονολογείται από το 1961, όταν έξι νέοι είχαν τραυματιστεί και ένας σκοτώθηκε από πυρά μέσα σε επαγγελματικό λύκειο επίσης στη νοτιοδυτική χώρα.