Προειδοποίηση στην Κροατία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με τη Σλοβενία προωθώντας μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα των δύο χωρών απηύθυνε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ, η οποία δήλωσε ότι χώρα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον κροάτη ομόλογό της, Ράνκο Όστογιτς, στον οποίο επισήμανε ότι οι ενέργειες της Κροατίας είναι ανεπίτρεπτες.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα η κ. Γκιόργκος – Ζνίνταρ ανέφερε ότι η υποδοχή προσφύγων στη Σλοβενία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και επανέλαβε ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί την είσοδο 2.500 ανθρώπων σε καθημερινή βάση.

Η Σλοβενία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, απ’ όσους μπορεί να φροντίσει και οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τους επιθυμητούς προορισμούς, την Αυστρία και τη Γερμανία, εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς πράγματι ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα συνεχίσει να δέχεται τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στη Σλοβενία. «Η Κροατία δεν θα είναι χώρα, στην οποία θα μείνει μεγάλος αριθμός προσφύγων», τόνισε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας είπε ότι η κροατική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα αίτημα της Σλοβενίας. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά πότε και πόσοι μετανάστες θα έρθουν στη χώρα».

«Η Κροατία είχε ανακοινώσει ότι έχει τη δυνατότητα να δεχθεί 24.000 πρόσφυγες. Τώρα αναρωτιόμαστε που είναι αυτές οι δυνατότητες. Η Κροατία έχει τον αποκλειστικό ρόλο του μεταφορέα», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Η κ. Γκιόργκος Ζνίνταρ ωστόσο εξέφρασε κατανόηση για την Αυστρία και τη Γερμανία, χώρες που, όπως τόνισε, έχουν ήδη δεχθεί τεράστιο αριθμό προσφύγων.

Η Αυστρία σήμερα το πρωί συνέχισε να δέχεται μετανάστες από τα σύνορα με τη Σλοβενία. Ομάδα 400 ατόμων από το κέντρο υποδοχής στη Γκόρνια Ράντγκονα στη Σλοβενία, πέρασε σε αυστριακό έδαφος, σύμφωνα με τη σλοβενική αστυνομία και άλλοι 366 πρόσφυγες θα τους ακολουθήσουν στη διάρκεια της μέρας.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας είχε δηλώσει χθες ότι η αυστριακή αστυνομία την ενημέρωσε ότι περίπου 1.500 πρόσφυγες θα μπορούν να εισέρχονται στην Αυστρία από τη Σλοβενία σε καθημερινή βάση.

Σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας θα συζητήσει ξανά με την Αυστριακή ομόλογό της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ για να διευθετηθεί το θέμα.

«Είναι αναγκαίο οι χώρες της περιοχής να αρχίσουν να επιλύουν μαζί την προσφυγική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η Κροατία πρέπει να επικοινωνεί με τη Σερβία, η Σερβία με την ΠΓΔΜ κ.λπ., επειδή στην Ελλάδα κατέρρευσε το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι στη Σερβία βρίσκονται προς το παρόν 10.000 πρόσφυγες, λόγω των περιορισμών στην υποδοχή που άρχισαν να ισχύουν στις χώρες της περιοχής.

Μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Αυστρίας να μην δέχονται πλέον πρόσφυγες και το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία, η πίεση στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας έχει αυξηθεί, καθώς εκεί παραμένουν τουλάχιστον 50 λεωφορεία με χιλιάδες πρόσφυγες και η ένταση είναι διάχυτη.

Στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας πέρασαν τη νύχτα περίπου 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά και η κροατική πλευρά επέτρεψε την είσοδό τους στις 7 το πρωί, ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug η εκπρόσωπος του γραφείου της UNHCR στο Βελιγράδι, Μίριανα Μιλένκοβσκι.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν εξακολουθεί να εισέρχεται στη Σερβία από την ΠΓΔΜ και να συρρέει στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο στη νότια Σερβία, το οποίο λειτουργεί από τις 8 Ιουλίου. Εκεί τους υποδέχονται και τους προσφέρουν βοήθεια ακτιβιστές του Ερυθρού Σταυρού, εθελοντές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και αστυνομικοί τους καταγράφουν. Πρόσφυγες εισέρχονται στη Σερβία και από τα σύνορα Βουλγαρίας – Σερβίας, αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό.