Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εξέφρασε τη λύπη του για τη χθεσινή επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο που μετέφερε τους παίκτες της εθνικής ομάδας της Σερβίας από το αεροδρόμιο των Τιράνων στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν και απηύθυνε έκκληση να νικήσει η ευπρέπεια.

Ο Έντι Ράμα, στη διάρκεια συνάντησης σήμερα στα Τίρανα με Σέρβους φοιτητές και τον υπουργό Παιδείας της Σερβίας, Σρτζαν Βέρμπιτς, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας στο Ελμπασάν για τα προκριματικά του Euro 2016, εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο, μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

«Γνωρίζετε ότι στους αγώνες και οι γείτονες προσπαθούν ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου, αλλά είναι σημαντικό η Αλβανία να νικήσει, ο υπουργός Βέρμπιτς θα πει η Σερβία να νικήσει, όμως το σημαντικότερο είναι να νικήσει η ευπρέπεια, την οποία από κοινού εκπροσωπούμε», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Εκφράζοντας τη λύπη του, επειδή, όπως είπε, ένας νεαρός 14-15 ετών πέταξε πέτρα στο λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η εθνική ομάδα της Σερβίας, ο κ. Ράμα είπε ότι αυτό αποδεικνύει πως χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά.

«Παρ’ ότι η νέα γενιά έχει μεγάλη δίψα για αλλαγή και όνειρα για έναν νέο κόσμο, ο κίνδυνος του εθνικισμού και το πνεύμα του μίσους είναι πάντα παρών και στην άλλη γενιά. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να ενθαρρύνουμε την αναγνώριση των αξιών της συμβίωσης, μεγάλες αξίες που οι γονείς μας, μας έχουν διδάξει, όπως και οι δικοί σας γονείς έχουν διδάξει σε σας», υπογράμμισε ο κ. Ράμα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους 60 Σέρβους φοιτητές στην έδρα της αλβανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έχουν γίνει προσαρμογές στον πρώτο όροφο και έχει μετατραπεί σε Κέντρο Ανοιχτού Διαλόγου, το οποίο είναι στη διάθεση του κοινού, όσων είναι λάτρεις της τέχνης και της μουσικής.

Ο κ. Ράμα τόνισε ότι σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, καθώς πραγματοποιείται πρώτη φορά στην ιστορία συνάντηση μεταξύ απλών ανθρώπων των δύο χωρών.

«Είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια της νέας γενιάς και ελπίζω εμείς να εκπροσωπούμε τα όνειρά της, συμβιώνοντας σε μία γειτονιά, κάτι που ήταν αδύνατο για τόσο πολύ καιρό, όμως και για πολλούς λόγους μπορεί να είναι μια κανονική γειτονιά», είπε ο κ. Ράμα.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η σημερινή αναμέτρηση δημιουργεί ελπίδες και επιθυμίες. Τα Βαλκάνια είναι πάνω από τις χώρες μας και η πτώση των συνόρων σε όλα τα Βαλκάνια είναι απαραίτητη, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την οικονομία, τον πολιτισμό, την ευημερία για τη δική σας και για τις επόμενες γενιές», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους Σέρβους φοιτητές για τα συμβολικά δώρα που του χάρισαν.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τα λόγια του Μάικλ Τζόρνταν: Απλά παίξε. Διασκέδασέ το. Απόλαυσε το παιχνίδι», πρόσθεσε.

Με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στα Τίρανα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.

Ο πρέσβης της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκα αρνήθηκε να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας για να παραλάβει τη διακοίνωση διαμαρτυρίας της Σερβίας.

«Σε αντίθεση με τους κανόνες και την πρακτική της διπλωματίας, ο πρέσβης της Αλβανίας, Ιλίρ Μπότσκα, μετά από οδηγίες από τα Τίρανα, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών να παραλάβει νότα της Δημοκρατίας της Σερβίας, λόγω του σοβαρού επεισοδίου και της επίθεσης στην εθνική ομάδα της Σερβίας, με την αιτιολογία ότι “δεν συνέβη τίποτα”» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική.

Η Σερβία αναμένει οι δράστες του επεισοδίου να εντοπιστούν άμεσα και να τιμωρηθούν, αναφέρει το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Εθνική Ομάδα της Σερβίας ταξίδεψε χθες στα Τίρανα και από εκεί με λεωφορείο μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο της αλβανικής πρωτεύουσας για να διανυκτερεύσει ενόψει του σημερινού αγώνα στο Ελμπασάν με την εθνική ομάδα της Αλβανίας για προκριματικά του Euro 2016.

Το λεωφορείο με τους παίκτες της σερβικής ομάδας δέχθηκε επίθεση με πέτρες, ενώ κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο στα Τίρανα. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνον υλικές ζημιές.

Η αστυνομική διεύθυνση των Τιράνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αντέδρασε άμεσα στους ισχυρισμούς της Σερβικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ότι το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Σερβίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες.

Σε ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης των Τιράνων αναφέρεται ότι από τη στιγμή της άφιξης της εθνικής ομάδας της Σερβίας στο αεροδρόμιο «Ρίνας» έως την άφιξη στο ξενοδοχείο των Τιράνων δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «κατά την άφιξη στο ξενοδοχείο διενεργήθηκε έλεγχος στο λεωφορείο και διαπιστώθηκε ρωγμή στην πλευρά του οδηγού, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από πέτρες που πετάχτηκαν από απόσταση».

Η αστυνομία εγγυάται ότι οι αρμόδιες αρχές θα διαλευκάνουν τις συνθήκες και οι δράστες θα λογοδοτήσουν, αναφέρεται στη ανακοίνωση.