«Ιστορική πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τον αυριανό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην εθνική Αλβανίας και αυτή της Σερβίας, «για να δείξουμε ότι η χώρα ανήκει στο μέλλον και δεν αποτελεί πεδίο μάχης του παρελθόντος».

Πρόκειται για τον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των αντιπροσωπευτικών εθνικών συγκροτημάτων των δύο χωρών για το EURO 2016.

Ο πρώτος διεξήχθη πριν από έναν χρόνο στο Βελιγράδι και διακόπηκε μετά τα γνωστά επεισόδια, όταν ένας Αλβανός προώθησε με ηλεκτρονικό αεροπλανάκι, τύπου drone, στο γήπεδο σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα επισκέφθηκε, χθες, την ομάδα για να την ενθαρρύνει και από «τη φωλιά των ερυθρόμορφων λύκων», όπως αποκάλεσε το στέκι της ομάδας, κάλεσε τους οπαδούς που θα σπεύσουν στο γήπεδο να στηρίξουν με θέρμη την εθνική για να φτάσει στη νίκη, τους συνέστησε όμως να επιδείξουν ταυτόχρονα «εξαιρετική αξιοπρέπεια, εγκράτεια και ευρωπαϊσμό|.

Παρόλα αυτά, για την ομαλή έκβαση του αγώνα, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, τόσο στα Τίρανα, όπου θα καταλύσει η σερβική ομάδα, όσο και στην πόλη του Ελμπασάν, όπου θα διεξαχθεί αύριο ο αγώνας. Για τον σκοπό αυτό κινητοποιήθηκαν χίλιοι πεντακόσιοι άντρες της αστυνομίας, ενώ, αύριο, την ημέρα του αγώνα, δύο ελικόπτερα της αστυνομίας θα εποπτεύουν τον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη του Ελμπασάν.

Από σήμερα θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων σε όλους τους δρόμους απ’ όπου θα περάσει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σερβίας, ενώ στις 5 (τοπική ώρα) το απόγευμα σήμερα θα απαγορευτεί η διέλευση και παρουσία πεζών γύρω από το ξενοδοχείο που θα διαμένει η σερβική αποστολή.

Στο στάδιο δεν θα υπάρχουν Σέρβοι φίλαθλοι, εκτός από εβδομήντα φοιτητές, οι οποίοι όμως δεν θα είναι καν συγκεντρωμένοι σε μια κερκίδα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να είναι ανάμεσα στους Σέρβους φοιτητές, αλλά για να αποφασίσει να μεταβεί στα Τίρανα θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για τους προσκεκλημένους στις εξέδρες των επισήμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον αγώνα θα παρακολουθήσουν από τις εξέδρες των επισήμων, εκτός από πολιτικές προσωπικότητες της Αλβανίας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Καντρί Βεσέλι.

Ο Έντι Ράμα απάντησε στον έμμεσο όρο που έθεσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τους εκπροσώπους από το Κόσοβο, ότι «δεν μπορεί να εμποδίσει άλλους ηγέτες των γειτονικών χωρών να παραβρεθούν στο γήπεδο».