Δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που επιχειρούσαν να διαλύσουν τις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

«Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη συνοικία αλ-Χαλίντια της Χομς» όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, είπε ο Άμπντελ-Καρίμ Ριχάουι, της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα Ντμέιρ, κοντά στην πρωτεύουσα.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι η πόλη Χομς βρίσκεται σε «αναβρασμό» καθώς διαδηλωτές συνέρευσαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της, διαμαρτυρόμενοι για την «καταστολή» από το καθεστώς. Σφοδρά πυρά ακούγονταν από τη συνοικία αλ-Κουσούρ ενώ «έχουν αναπτυχθεί πολλοί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας».

Διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε πολλές πόλεις και χωριά της Συρίας, με σύνθημα «όχι στο διάλογο» με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε πάντως ότι «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Δαμασκό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ξένη παρέμβαση στις συριακές υποθέσεις και στην επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χάμα». Το πρακτορείο ανέφερε ότι «διαδηλώσεις υποστήριξης» στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Άσαντ έγιναν και σε άλλες πόλεις.