Περίπου 450.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Χάμα, όπου προγραμματιζόταν σήμερα κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν αντικαθεστωτικοί.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ραμί Άμπντελ-Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαδηλωτές στην πλατεία αλ Άσι στη Χάμα, στη βόρεια Συρία, έφταναν τις 150.000.

Στο μεταξύ ακτιβιστές και κάτοικοι είπαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές, περιλαμβανομένου ενός στην κεντρική Δαμασκό, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση της Συρίας κατηγόρησε σήμερα τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ ότι συναντήθηκε με «σαμποτέρ» στην πόλη Χάμα και ότι «υποκίνησε τις διαδηλώσεις» εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο αμερικανός πρεσβευτής συνάντησε στη Χάμα δολιοφθορείς, οι οποίοι έχουν στήσει οδοφράγματα, έχουν διακόψει την οδική κυκλοφορία και εμποδίζουν τους πολίτες να πάνε στις εργασίες τους. Ο πρεσβευτής υποκίνησε τους δολιοφθορείς αυτούς σε βία, σε διαδηλώσεις και στην άρνηση του διαλόγου» με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Εσωτερικών.