Δύο Καναδοί τουρίστες, ένα άτομο νορβηγικής υπηκοότητας και μια Φιλιππινέζα απήχθηκαν από οπλισμένους άγνωστους σε ένα δημοφιλές θέρετρο σε νησί των νότιων Φιλιππινών, είπε σήμερα ο στρατός.

Ο λοχαγός Αλμπέρτο Καμπέρ είπε ότι τα τέσσερα άτομα απήχθηκαν υπό την απειλή όπλου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης χθες βράδυ στο θέρετρο Oceanview στο νησί Σαμάλ, κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού Μιντάναο Davao City.

Αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας ξαφνιάστηκαν από την επίθεση στην περιοχή του νότου, όπου η κατάσταση είναι επισφαλής, παρά τις πρόσφατες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με τους ισλαμιστές επαναστάτες.

Ο Καμπέρ είπε ότι δεν ήταν γνωστό ποιοί ευθύνονται για την απαγωγή, και ότι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν περίπου 30 ξένοι τουρίστες στο θέρετρο. «Φαίνεται πως οι ξένοι ήταν ο στόχος, δεν τους πήραν τυχαία,» είπε, ενώ στρατιωτικές πηγές είπαν ότι οι ένοπλοι μιλούσαν αγγλικά και ταγκαλόγκ, την πιό διαδεδομένη διάλεκτο στις Φιλιππίνες. «Δύο Ιαπωνέζοι τουρίστες προσπάθησαν να παρέμβουν, αλλά απέτυχαν,» είπε μια πηγή.

Τρία πλοία του ναυτικού στάλθηκαν να ψάξουν για το πλοιάριο των απαγωγέων, ενώ δυνάμεις εδάφους ειδοποιήθηκαν για να εντοπίσουν πιθανά μέρη όπου μπορούσε να δέσει.

Το 2001, ισλαμιστές που είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα προσπάθησαν να απαγάγουν ξένους τουρίστες στο θέρετρο Pearl Farm στο νησί Σαμάλ, αλλά απέτυχαν. Τρεις άνδρες της ασφάλειας σκοτώθηκαν σε μάχη με τους ισλαμιστές.