Δεκάδες από τους πρόσφυγες, που έσπασαν χθες τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων στη Ουγγαρία και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία αργά το βράδυ επέστρεψαν στη Σερβία για να επανενωθούν με τις οικογένειές του, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Απασχόλησης, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στη Σερβία.

Πρόσφυγες που επιχειρούσαν είσοδο στα σφραγισμένα σύνορα της Ουγγαρίας, χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκρούστηκαν με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτόξευσαν νερό και δακρυγόνα και χτύπησαν μικρά παιδιά.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες που διέσχισαν τη συνοριακή διάβαση Χόργκος 2 και πέρασαν στην Ουγγαρία παρέμειναν στη χώρα, με αποτέλεσμα να χωριστούν οικογένειες.

Μετά από συνομιλίες των υπουργών Εσωτερικών της Σερβίας και της Ουγγαρίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και Σάντορ Πίντερ, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Βούλιν, συμφωνήθηκε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Σερβία.

«Με λίγη διαπραγμάτευση και πολύ καλή θέληση καταφέραμε να επανενώσουμε αρκετές οικογένειες» ανέφερε ο κ. Βούλιν.

Ένας αριθμός προσφύγων αποφάσισε να παραμείνει στην Ουγγαρία και η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι οικογένειές τους μπορούν να περάσουν τα σύνορα για να είναι μαζί τους.

«Η κυβέρνηση της Σερβίας ανησυχεί για τους ανθρώπους αυτούς και θα κάνει τα πάντα για να μπορούν να βρουν καταφύγιο και ένα κομμάτι ψωμί» τόνισε ο Σέρβος υπουργός.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, Ούγγροι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο συνεργείο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας, RTS, στον εικονολήπτη, στο δημοσιογράφο και στον ηχολήπτη και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό τους.

Ο κ. Βούλιν καταδίκασε την επίθεση στο συνεργείο της RTS και σε άλλους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι η βία που χρησιμοποίησε η ουγγρική αστυνομία μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε.

Ο Σέρβος υπουργός είπε ότι αναμένει η Ουγγαρία να εντοπίσει εκείνους που επιτέθηκαν βάναυσα στους δημοσιογράφους της RTS και νομίζουν ότι μπορούν να χτυπούν αστυνομικούς και πρόσφυγες και να παραμένουν ατιμώρητοι.