Κατηγορούμενοι για χουλιγκανισμό θα δικαστούν σήμερα 140 διαφωνούντες στη Λευκορωσία, επειδή συμμετείχαν χθες σε σιωπηρή διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία χωρίς επεισόδια.

Περίπου 300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια σιωπηρών διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που οργανώθηκαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε άλλες 80 πόλεις της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, κυρίως στο Γκομέλ της νοτιοανατολικής Λευκορωσίας και στο Μογκιλέφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στο Μινσκ, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων, συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 17 δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση για διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαδηλωτών και για τα μέτρα λιτότητας.