Τουλάχιστον επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στην Αλγερία, όταν τρομοκράτες πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της βάσης τους, γράφει η εφημερίδα El Watan στην Διαδικτυακή της έκδοση.

Οι δράστες, οπλισμένοι με αυτόματα, αιφνιδίασαν τους στρατιώτες κάνοντας έφοδο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενώ οι περισσότεροι κοιμούνταν, αναφέρει η εφημερίδα.

Πληροφορίες από πηγές των ένοπλων δυνάμεων ανέφεραν ότι τρεις από τους δράστες επίσης σκοτώθηκαν στο επεισόδιο. Ένας στρατιώτης αγνοείται και δύο είναι τραυματίες.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην επαρχία Ζιζέλ, κοντά στην πόλη Ζιάμα Μανσούρια, περίπου 350 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου.

Οι επιθέσεις, τις οποίες δεν διεκδικεί κάποια οργάνωση, σημειώνουν εκ νέου αύξηση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Αποδίδονται γενικά σε ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι εξακολουθούν να δρουν στο έδαφός της. Είναι πάντως σημαντικά μειωμένες από την εποχή του αποκορυφώματος του εμφυλίου μετά την εφαρμογή της πολιτικής «εθνικής συμφιλίωσης» που προώθησε ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Μπουτεφλίκα αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων παρόμοιων με εκείνες που σημειώνονται και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες με υπόβαθρο πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εικάζεται ότι εξτρεμιστές ισλαμιστές θέλουν την εξάπλωση των ταραχών.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, την 6η Μαΐου, πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον οχηματοπομπής του στρατού.

Στην Αλγερία δρα η οργάνωση αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), σχήμα που διαδέχθηκε τη λεγόμενη Ομάδα Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και την Μάχη.