Η επίσημη τελετή για την επισφράγιση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης άρχισε σήμερα στη μία και τέταρτο το μεσημέρι στο Κάιρο, παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, του εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να «γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας», δήλωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την τελετή υπογραφής.

Ο Αμπάς τόνισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να «διαλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη», ενώ τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως «πρόσχημα» για να αποφύγει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των δύο αιγυπτίων αξιωματούχων που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις, τον υπουργό Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Μουράντ Μουάφι.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπογράφηκε χθες Τρίτη στο Κάιρο από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων.

Η έναρξη της επίσημης τελετής καθυστέρησε εξαιτίας ενός θέματος πρωτοκόλλου. Πηγή της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, που παρέστη στην τελετή και ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Φάταχ και η Χαμάς δεν συμφωνούσαν για τη θέση του Χάλεντ Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, αν δηλαδή ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς θα σταθεί δίπλα στο Μαχμούντ Αμπάς στο βήμα.

Ο Αμπάς ήθελε να είναι μόνος στο βήμα για να τονίσει τη θέση του ως προέδρου των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τη συμφωνία ενότητας που συνήψαν η Χαμάς και η Φάταχ.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο.