Στην ακρόαση μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας οι βουλευτές ζήτησαν από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος να τους διαβεβαιώσει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ χρησιμοποιεί ασφαλείς ουσίες για να διαλύσει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Πίεσαν για να υπάρξουν περισσότερες εις βάθος μελέτες για τη χρήση χημικών διαλυτικών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για τη θαλάσσια ζωή στον Κόλπο του Μεξικού.

«Θέλω να βεβαιωθώ, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, ότι τα διαλυτικά είναι ασφαλή στη χρήση τους και ασφαλή στις ποσότητες που συζητάμε», είπε η πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Υποεπιτροπής Πιστώσεων, Μπάρμπαρα Μικάλσκι.

Μέχρι στιγμής η ΒΡ έχει σκορπίσει στον Κόλπο του Μεξικού, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και στα βάθη της, περίπου 1,8 εκατομμύρια γαλόνια της χημικής ουσίας Corexit. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα στην αμερικανική ιστορία και επιπλέον για πρώτη φορά τα χημικά χρησιμοποιούνται απ’ ευθείας στην πηγή της διαρροής.
Η εταιρεία Nalco Holding Co, που παρασκευάζει το Corexit, υποστηρίζει ότι οι διαλύτες της είναι βιοδιασπώμενοι και ασφαλείς για τη θαλάσσια ζωή.

Ορισμένοι ωστόσο ανησυχούν πως οι διαλύτες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι η ίδια η πετρελαιοκηλίδα. Ο πορτοκαλής παράγοντας ήταν μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ για την αποψίλωση της ζούγκλας όπου κρύβονταν οι εχθροί. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην ουσία αυτή προκαλούσε μια σειρά από ασθένειες.

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας ομοσπονδιακής έρευνας για το Corexit έδειξαν ότι δεν έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες, επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Λάιζα Τζάκσον. Ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη ουσία όταν αναμιγνύεται με πετρέλαιο.

«Φαντάζομαι ότι η τοξικότητα θα είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη από αυτό που δείχνουν τα τεστ της EPA», επειδή τα ζώα που επιλέγονται για τις δοκιμές δεν είναι τόσο ευπαθή όσο αυτά του Κόλπου, υποστήριξε από την πλευρά της η Νταγκ Ρέιντερ, ωκεανολόγος στο Ταμείο Προάσπιστης του Περιβάλλοντος. «Οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλασσοπούλια είναι μόνο η κορυφή από το παγόβουνο των νεκρών ζώων που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα και το οποίο μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο λόγω της χρήσης διαλυτών», σημείωσε η Ρέιντερ στη γραπτή κατάθεσή της.