Το μυθικό ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων φέρεται να έλαβε από τη CIA ο ιρανός πυρηνικός φυσικός που ισχυρίζεται ότι απήχθη από αμερικανούς πράκτορες προκειμένου να δώσει πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη αξιωματούχους.

Ο Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στο Ιράν, δεν είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά είναι πιθανό να μην έχει πρόσβαση σε αυτά αφού διέκοψε την συνεργασία του με τη CIA και επέστρεψε στην πατρίδα του, επισημαίνει η εφημερίδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν την εκτίμηση ο Αμιρί να εγκατέλειψε ξαφνικά τις ΗΠΑ επειδή φοβόταν ότι η ιρανική κυβέρνηση θα έκανε κακό στην οικογένειά του.

Η απόφαση του ιρανού φυσικού να επιστρέψει στην πατρίδα του εξέπληξε τους Αμερικανούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως ο Αμιρί συνεργαζόταν με την υπηρεσία πληροφοριών για περισσότερο από ένα χρόνο.

Από την πλευρά του, το Ιράν κατηγορεί την CIA ότι απήγαγε τον Αμιρί πριν ένα χρόνο στη Σαουδική Αραβία. Ο ιρανός φυσικός, που εργαζόταν στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας της χώρας του εμφανίστηκε ξαφνικά την Δευτέρα στο γραφείο ιρανικών συμφερόντων της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον.