Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στη Ντεράα, στη νότια Συρία, μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Επανάσταση, επανάσταση, Θεός, Συρία, ελευθερία είναι το παν», είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης ο στρατός έχει τοποθετηθεί στις εισόδους της παλαιάς πόλης.

Παράλληλα η Γαλλία καταδίκασε σήμερα για άλλη μια φορά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται στη χώρα αυτή επειδή μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας.

«Η Γαλλία καταδικάζει τη βία που προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στη Ντεράα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

«Η Γαλλία καλεί τις συριακές αρχές να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι κρατούνται επειδή μετείχαν σε διαδηλώσεις, λόγω των απόψεών τους ή για τη δράση τους υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Η Γαλλία καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να ανταποκριθεί με μεταρρυθμίσεις στις φιλοδοξίες που εκφράζει ο συριακός λαός», σημείωσε ο Βαλερό, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι το Παρίσι είναι «προσηλωμένο στην ελευθερία της πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις χώρες και καλεί τη Συρία να θέσει σε εφαρμογή τις διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες συνυπογράφει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης».