Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το αυριανό δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ειδική επιτροπή την οποία διόρισε ο αιγυπτιακός στρατός μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Για πρώτη φορά Αιγύπτιοι πολίτες θα ψηφίσουν μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και όχι με ειδικό εκλογικό δελτίο, όπως γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, θα είναι πολλοί οι Αιγύπτιοι που αύριο θα προσέλθουν για πρώτη φορά σε κάλπες από τα 45 εκατομμύρια που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 το Σάββατο και θα κλείσουν στις 19:00, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μία με δύο μέρες αργότερα.

Πέρα από τον συμβολισμό του γεγονότος, στην πράξη οι Αιγύπτιοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν «ναι» ή «όχι» σε μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται το να μπορεί ο ίδιος Πρόεδρος να εκλέγεται το πολύ για δύο θητείες τετραετούς διάρκειας και το να υπάρχουν Αντιπρόεδροι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς και οι υποστηρικτές του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (που βρισκόταν στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες) τάσσονται «υπέρ».

Το «όχι» υποστηρίζουν κατ’ αρχήν οι δύο Προεδρικοί υποψήφιοι (Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι) καθώς και το σύνολο σχεδόν των μικρότερων κομμάτων και ακτιβιστών, τονίζοντας ότι δεν έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Κατά έχει ταχθεί και η μερίδα των Κοπτών Χριστιανών.

Παράλληλα, οι υποστηρικτές του «όχι» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί το υπάρχον Σύνταγμα και να καταρτιστεί νέο, καθώς ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορεί να κάνει στην συνέχεια όποιες αλλαγές θέλει και έτσι να μην ανταποκριθεί στα πραγματικά αιτήματα όσων συμμετείχαν στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 31 χρόνια από την εξουσία.

Οι υποστηρικτές του «όχι» εκφράζουν ακόμα τον φόβο ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαθέτει έναν πολύ καλό μηχανισμό και μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε εκλογές σε περίπτωση που γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν επικρατήσει το «όχι», παραμένει ασαφές το πώς θα αντιδράσει ο αιγυπτιακός στρατός και το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.