Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε βόρεια συνοικία της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, Ριάντ, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα διαδήλωση υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Χθες το βράδυ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ανατολική Σαουδική Αραβία από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η αστυνομία διέλυε πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών στην περιφέρεια αυτή όπου διαμένει μεγάλη σιιτική κοινότητα.

Στο Ριάντ περιπολικά της αστυνομίας έχουν λάβει θέση στην περιοχή Ολάγια, βορείως της πόλης και τουλάχιστον ένα οδόφραγμα τοποθετήθηκε για τον έλεγχο των στοιχείων των επιβατών των αυτοκινήτων που κινούνται σε κεντρική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας.

Οργανώσεις ακτιβιστών χρησιμοποίησαν το Facebook και το Twitter καλώντας για μια «ημέρα της οργής» σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να διαδηλώσουν υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη σαουδαραβική μοναρχία.

Οι σαουδαραβικές αρχές πρόσφατα επανέλαβαν ρητά ότι οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στη χώρα, ενώ η Ουάσινγκτον, κύριος υποστηρικτής του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, ζήτησε το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Χθες πυρά ερρίφθησαν στην πόλη Αλ Κατίφ, ενώ 600 με 800 διαδηλωτές, μεταξύ τους αρκετές γυναίκες ζητούσαν την απελευθέρωση εννέα σιιτών που κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.