Στηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος το σχέδιο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Αμρ Μούσα στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζυπέ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό επανέλαβε ότι η Γαλλία «εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση» στη Λιβύη.

«Ευχόμαστε να συμβάλουμε ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Λιβύη. Εργαζόμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, τις εμπλεκόμενες χώρες και το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών οργάνων», τόνισε.

Την Τετάρτη, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει πως είναι πιθανό να στηρίξει την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού της ΛΙβύης, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Την ίδια ώρα οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν «πληγωμένος λύκος» και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, αν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους.

«Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών», προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι, αρμόδιος για την επικοινωνία των αντικαθεστωτικών με τα μέσα ενημέρωσης.

Το Τόκιο πάντως είναι έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, συμπεριλαμβανόμενου και του παγώματος των καταθέσεων του Καντάφι και άλλων Λίβυων, εφαρμόζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις, που θα περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εισόδου και εξόδου του Καντάφι και άλλων από την Ιαπωνία, θα επικυρωθούν αύριο Τρίτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.