Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου καθόρισαν μια ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, προσωρινά για τις 19 Μαρτίου, ως προοίμιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα ακολουθηθούν από προεδρική εκλογή που θα οδηγήσει στην πλήρη δημοκρατία, δήλωσαν σήμερα πηγές του στρατού.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά το πολυπληθέστερο έθνος του Αραβικού Κόσμου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, επιμένει σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία.

«Το χρονικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν οι νεολαίοι είναι ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα για τα βασικά γεγονότα εντός των προσεχών μηνών», δήλωσε μια πηγή του στρατού όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκαναν οι ηγέτες της νεολαίας οι οποίοι συναντήθηκαν με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψαν την ημερομηνία της 19ης Μαρτίου.

Οι ηγέτες της νεολαίας, δήλωσαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, και οι προεδρικές εκλογές έξι εβδομάδες αργότερα.

Ο στρατός, ο οποίος υποσχέθηκε να επαγρυπνεί για μια «αντεπανάσταση», επειδή υπάρχουν φόβοι ότι ο εσωτερικός κύκλος του Μουμπάρακ θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα την εβδομάδα αυτή, μετά από ένα πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε η πηγή.

Υπάρχει μια αυξανόμενη εικασία στους πολιτικούς κύκλους ότι ο πρωθυπουργός, Άχμεντ Σαφίκ, μπορεί να παραιτηθεί. Διορισμένος από τον Μουμπάρακ τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ήταν ο στόχος μιας διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή που ζητούσε την απομάκρυνσή του.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τα κινήματα της νεολαίας και άλλες πολιτικές ομάδες έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο τα βασικά υπουργεία της Άμυνας, των Εξωτερικών, των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης βρίσκονται στα χέρια πολιτικών που διορίστηκαν από τον Μουμπάρακ.

Η ζωή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν έχει ακόμη επανέλθει στα φυσιολογικά και νέες σκηνές στήθηκαν από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, τα σχολεία έκλεισαν και το Χρηματιστήριο, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει σήμερα, καθυστερεί μέχρι την Κυριακή.

Τα βήματα των στρατιωτικών προς τη δημοκρατία έγιναν ευπρόσδεκτα διεθνώς και από την αντιπολίτευση, σε αυτή τη σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Η ανώτατη διοίκηση θέλει η Αίγυπτος να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες όσο το δυνατόν συντομότερα.