Με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδά του ο βελγικός Τύπος «γιορτάζει» σήμερα την ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ της πιο μακράς πολιτικής κρίσης, η οποία μάλιστα συνεχίζεται καθώς η χώρα διαιρείται όλο και περισσότερο ανάμεσα στους Φλαμανδούς και τους γαλλόφωνους πολίτες της.

Το Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 13ης Ιουνίου 2010, εδώ και 249 ημέρες. Αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν χρειαστεί οι… Ιρακινοί, κάτοχοι ως τώρα του ρεκόρ ακυβερνησίας, για να φτάσουν πέρυσι σε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας ανάμεσα στους Κούρδους, τους σουνίτες και τους σιίτες.

«Επιτέλους πρωταθλητές κόσμου!» είναι ο τίτλος της De Standaard. Η πρώτη σελίδα της καλύπτεται από μια φωτογραφία που δείχνει βέλγους ποδοσφαιρικούς οπαδούς να πανηγυρίζουν έπειτα από μια νίκη.

Για μια φορά, οι πρώτες σελίδες των ολλανδόφωνων και των γαλλόφωνων εφημερίδων είναι ταυτόσημες.

«Κατερρίφθη το ρεκόρ!» γράφουν οι γαλλόφωνες εφημερίδες L’ Echo και Le Soir. Η τελευταία δημοσιεύει μια καταμέτρηση των 249 ημερών η οποία θυμίζει τοίχο κελιού φυλακής, με σειρές από γραμμές χαραγμένες με κιμωλία πάνω σε μαύρο φόντο.

Σε σοβαρότερο τόνο, η εφημερίδα Le Capitale μιλάει για «παγκόσμιο ρεκόρ που μας ντροπιάζει», ενώ η De Morgen έχει τίτλο «η θλίψη του Βελγίου», μια αναφορά στο μυθιστόρημα «Η θλίψη των Βέλγων» του διάσημου εκλιπόντος φλαμανδού μυθιστοριογράφου Ούγκο Κλάους.

Για την εφημερίδα Le Libre Belgique, «η κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον επειδή οι αγορές, το γνωρίζουμε, δεν είναι ευχαριστημένες με το σημερινό κενό και θέλουν μια αληθινή κυβέρνηση που θα προετοιμάσει δομικές μεταρρυθμίσεις».