Οι επιστήμονες που αποκάλυψαν μια υπόγεια «κρυμμένη πόλη» στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας δεύτερης πόλης, την οποία χαρακτηρίζουν ως απόδειξη της ύπαρξης ενός τεράστιου υπόγειου συμπλέγματος που συνδέει τις πυραμίδες της Γκίζας, σε βάθος 2.000 ποδιών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι νεοανακαλυφθέντες κατακόμβες και θάλαμοι, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Η ομάδα των Ιταλών ερευνητών ισχυρίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο ότι αποκάλυψε τεράστιες υπόγειες δομές κάτω από την πυραμίδα του Χεφρήνου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την κυρίαρχη αρχαιολογική κοινότητα, η οποία χαρακτήρισε τα ευρήματα «ψευδή» και χωρίς επιστημονική βάση.

Ο διάσημος αρχαιολόγος, δρ Ζάχι Χαουάς, είναι ο μεγαλύτερος επικριτής της ομάδας, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατον για τα ραντάρ διείσδυσης εδάφους να εντοπίσουν αντικείμενα σε τέτοιο βάθος.

Παρά την κριτική, η ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε παρόμοιες κατακόμβες κάτω από την πυραμίδα του Μυκερίνου, τη μικρότερη από τις τρεις κύριες πυραμίδες της Γκίζας, λίγους μήνες μετά τα αρχικά τους ευρήματα κάτω από τον Χεφρήνο.

Το συγκρότημα της Γκίζας, δυτικά του Καΐρου, περιλαμβάνει τις πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα. Όλα τα μνημεία παραμένουν καλυμμένα με μυστήριο, λόγω των ασαφών μεθόδων κατασκευής τους, της ακριβούς αστρονομικής τους ευθυγράμμισης και του αμφιλεγόμενου σκοπού τους.

Ο Φίλιππο Μπιόντι, ειδικός στα ραντάρ από το Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία και συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε στην Daily Mail ότι τα δεδομένα δείχνουν 90% πιθανότητα η πυραμίδα του Μυκερίνου να μοιράζεται τις ίδιες κολόνες με αυτή του Χεφρήνου.

Η ομάδα κατέληξε στο ποσοστό αυτό «μέσα από αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων τομογραφίας, τα οποία, ως πειραματικές μετρήσεις, δείχνουν ισχυρά ότι οι δομές που εντοπίσαμε κάτω από τον Χεφρήνο είναι επίσης παρούσες και κάτω από τον Μυκερίνο».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δομές της Γκίζας είναι διασυνδεδεμένες, ενισχύοντας την άποψή μας ότι οι πυραμίδες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου ενός τεράστιου υπόγειου συγκροτήματος υποδομών», δήλωσε ο Μπιόντι.

Πυραμίδες Αίγυπτος

«Το δίκτυο αυτό πιθανόν να αποτελείται από ένα πυκνό σύστημα σηράγγων που συνδέει τις κύριες υπόγειες δομές», τονίζει.

Η αμφιλεγόμενη έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους καθηγητές, ούτε έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, συγκλόνισε την κοινή γνώμη όταν αποκαλύφθηκε, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τον γνωστό παρουσιαστή podcast Τζο Ρόγκαν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «συναρπαστική».

Ωστόσο, ο δρ Ζάχι Χαουάς απέρριψε την ανακάλυψη ως «ανοησίες», υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες του λένε πως είναι αδύνατον η τεχνολογία να βλέπει σε τέτοιο βάθος.

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί, η ομάδα συνεχίζει το έργο της.

Ο Μπιόντι ανέφερε ότι οι εικόνες των κιόνων κάτω από τον Μυκερίνο φαίνεται να είναι πανομοιότυπες με εκείνες κάτω από τον Χεφρήνο.

«Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν δομές τύπου κολόνας με συνεπή χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

«Δεδομένου ότι ο Μυκερίνος είναι μικρότερος από τον Χεφρήνο, πιστεύουμε ότι ο αριθμός των κιόνων είναι πιθανόν άρτιος αλλά μικρότερος από εκείνον κάτω από τον Χεφρήνο», συμπλήρωσε.

Οι κίονες κάτω από τον Χεφρήνο εκτιμάται ότι έχουν μήκος άνω των 2.000 ποδιών και παρουσιάζουν ελικοειδείς δομές γύρω από καθεμία από τις οκτώ.

Οι κίονες κάτω από τον Μυκερίνο ενισχύουν περαιτέρω τη θεωρία της ομάδας ότι μια «μεγαδομή» βρίσκεται κάτω από την άμμο του οροπεδίου της Γκίζας.

Όταν ρωτήθηκε για τον σκοπό των κρυμμένων δομών, ο Μπιόντι απάντησε: «Σε αυτό το στάδιο, συλλέγουμε ακόμη πληροφορίες για να μελετήσουμε διεξοδικά το ζήτημα, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η λειτουργία αυτής της δομής πιθανότατα εμπλέκει τα φυσικά στοιχεία: αέρα, νερό, φωτιά και γη».

«Ανακαλύψεις όπως αυτές κάτω από τον Μυκερίνο μας προκαλούν να επανεξετάσουμε την κατανόησή μας για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία και το παρελθόν της ανθρωπότητας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την καταγωγή και τις δυνατότητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπιόντι και η ομάδα του προτείνουν ότι οι δομές κατασκευάστηκαν από έναν χαμένο αρχαίο πολιτισμό περίπου 38.000 ετών.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι οι τρεις πυραμίδες έχουν ηλικία μόλις περίπου 4.500 ετών.

Το χρονοδιάγραμμα των Ιταλών ερευνητών βασίζεται σε μια θεωρία ότι μια ιδιαίτερα εξελιγμένη προϊστορική κοινωνία καταστράφηκε από μια παγκόσμια καταστροφή, πιθανώς από πρόσκρουση κομήτη, πριν από περίπου 12.800 χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι επακόλουθες πλημμύρες και το χάος εξαφάνισαν τα περισσότερα ίχνη αυτού του πολιτισμού, του οποίου οι επιζώντες μετέδωσαν τη γνώση της αστρονομίας, της μηχανικής και της ιερής αρχιτεκτονικής σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Αιγυπτίων.

Ο γεωλόγος, δρ Τζέιμς Κένετ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα και σημαντικός υποστηρικτής της θεωρίας πρόσκρουσης κομήτη, δήλωσε στην Daily Mail ότι ένας ιδιαίτερα προηγμένος πολιτισμός της Λίθινης Εποχής στη Βόρεια Αμερική, ο λαός Clovis, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την ίδια περίοδο που πιστεύεται πως ο κομήτης χτύπησε τη Γη.

«Υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής μείωσης του πληθυσμού στη Βόρεια Αμερική, ξεκινώντας πριν από 12.800 χρόνια», είπε.

Πυραμίδες Αίγυπτος

«Αυτό διήρκεσε μερικές εκατοντάδες χρόνια, και έπειτα άρχισαν να επιστρέφουν – αλλά ως διαφορετικός πολιτισμός», συμπλήρωσε.

Αν και ο Κένετ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα ίδια φαινόμενα πρόσκρουσης συνέβησαν στην Αίγυπτο, αναφέρει ενδείξεις πρόσκρουσης που βρέθηκαν στο Abu Hureyra στη Συρία, περίπου 1.000 μίλια από την Γκίζα, ως πειστικές.

Εάν συντρίμμια έπληξαν την περιοχή, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες από τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον ποταμό Νείλο, πιθανώς κατακλύζοντας τμήματα της αρχαίας Αιγύπτου.

Η αφήγηση των πλημμυρών παραπέμπει εντυπωσιακά στην αιγυπτιακή μυθολογία.

Ο ερευνητής προϊστορικών πολιτισμών, Άντριου Κόλινς, σημειώνει ότι ιερογλυφικά στους τοίχους του Ναού της Έντφου, περίπου 780 μίλια νότια της Γκίζας, αναφέρονται σε μια καταστροφική πλημμύρα που εξάλειψε έναν μυστηριώδη πολιτισμό γνωστό ως «Οι Πρωθάνοντες».

Σύμφωνα με τον Κόλινς, οι επιγραφές του ναού (γνωστές ως Κείμενα Οικοδόμησης της Έντφου) περιγράφουν έναν «ιερό τομέα» στην περιοχή της Γκίζας που καταστράφηκε από ένα «εχθρικό φίδι» που βύθισε τον κόσμο στο σκοτάδι και καταπόντισε τη γη κάτω από μια μεγάλη πλημμύρα.

Ο Κόλινς πιστεύει ότι το «εχθρικό φίδι» θα μπορούσε να είναι μεταφορά για έναν κομήτη, δεδομένου ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το πλάσμα για να συμβολίσουν ουράνια φαινόμενα.

Το φίδι στα Κείμενα της Έντφου περιγράφεται ως καταστροφική δύναμη που διαταράσσει το αρχέγονο νησί, συχνά συνδεόμενο με ένα «Μεγάλο Άλμα» ή ένα ξαφνικό, χαοτικό γεγονός.

«[Το κείμενο περιγράφει] την αποθήκευση ιερών αντικειμένων σε μια υπόγεια δομή που ονομάζεται Υπόγειος Κόσμος της Ψυχής», δήλωσε ο Κόλινς στην Daily Mail.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό σχετίζεται με το σύστημα σπηλαίων της Γκίζας και τις δομές που μπορεί να περιέχει», αναφέρει.

Αν και οι ερμηνείες του Κόλινς απορρίπτονται ευρέως από τους κυρίαρχους αιγυπτιολόγους, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μυθικό «Νησί της Δημιουργίας» που αναφέρεται στα κείμενα μπορεί να συμβολίζει έναν χαμένο πολιτισμό στην Γκίζα, μια ιερή πατρίδα που καταστράφηκε από κατακλυσμό και αργότερα τιμήθηκε μέσα από τον μύθο.

Ωστόσο, οι κυρίαρχοι μελετητές αντιτείνουν ότι οι επιγραφές της Έντφου είναι συμβολικές και δεν αναφέρονται άμεσα στην Γκίζα.

Τις ερμηνεύουν ως μυθολογικές, με τους επιζώντες θεούς να μεταναστεύουν στην Αίγυπτο μετά την πλημμύρα και όχι να κατάγονται από εκεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κόλινς επιμένει ότι ο βαθμός εξέλιξης αρχαίων πολιτισμών όπως οι Gravettian στη Ρωσία, οι οποίοι έχτιζαν ορθογώνιες κατοικίες, φορούσαν ραμμένα ρούχα και πιθανώς παρακολουθούσαν τις κινήσεις της σελήνης πριν από 30.000 χρόνια, δείχνει πως το επίσημο χρονολόγιο της ανθρώπινης ιστορίας ίσως παραλείπει σημαντικά κεφάλαια.

«Απλώς δείτε την τεράστια εξέλιξη των Gravettian ανθρώπων του Sungir και του Kostenki στη Ρωσία», είπε.

«Πριν από 30.000 χρόνια, έχτιζαν ορθογώνιες δομές που ίσως ευθυγραμμίζονταν με τη σελήνη, πειραματίζονταν με τη γεωργία και φορούσαν ραμμένα ρούχα. Έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν σαν άνθρωποι του Μεσαίωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.